Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

Column: van de Achterhoek naar de hoofdstad

Foto: Facebook / Noud van de Louw
     Column: van de Achterhoek naar de hoofdstad
Like Ondertussen.nl

Ik trok afgelopen februari als fervent Achterhoeker van Doetinchem naar het grote Amsterdam om stage te lopen bij Ondertussen.nl. Ik wist van dagjes uit natuurlijk wel een beetje hoe de stad eruit zag, maar hier daadwerkelijk wonen geeft hele andere inzichten in deze prachtstad. De manier van leven, de mentaliteit, de drukte en de gekte waren absoluut dingen waar ik aan moest wennen. Ook heimwee bleef niet uit en dat dat soms best wel eens lastig is, is gebleken.

Vooroordelen

“Wonen daar niet ook gewoon allemaal Duitsers dan?” en “Ik dacht dat jullie allemaal als Bennie Jolink praatten daarzo”, zijn vooroordelen die ik meer dan één keer aan heb mogen horen. Ik kan mensen niks kwalijk nemen, het is vrij logisch. Het enige waar ze Doetinchem bijvoorbeeld van kunnen kennen is mijn cluppie De Graafschap. Dat ik deze club fanatiek support, moet ik overigens niet altijd van de daken schreeuwen aangezien dat net de club is die Ajax van het kampioenschap afhield.

Nee, als megatrots Achterhoeker is het soms geen pretje in het grote Amsterdam. Je kunt moeilijk een verhaal vertellen zonder dat mensen meteen denken dat er hooivorken, koeien en klompen bij betrokken zijn. Je kunt het vergelijken met mensen in het buitenland die alleen weten dat er in Nederland wiet gerookt mag worden. Die denken waarschijnlijk ook dat elke Nederlander hele dagen zo stoned als een drugstoerist is. Zo heeft men vaak geen idee dat in de Achterhoek de mooie stad Doetinchem ligt die zo’n 60.000 inwoners huisvest *sprak hij gekwetst*.

Amsterdam

Door de overhitte huizenmarkt in Amsterdam, kreeg ik veel te horen dat het bijna onmogelijk, dan wel niet onmogelijk was om een kamer te vinden in de hoofdstad. Dat tegendeel bewees deze Superboer echter door binnen een week een mooie kamer in het centrum van het centrum te fixen (met behulp van een, jawel, Achterhoekse vriend). Als ik dat tegen leeftijdgenoten vertel hier, voel ik soms bijna de woede en pijn van mensen die met veel moeite hun eerste kamertje in Osdorp fixten.

Foto: Facebook / Noud van de Louw
Foto: Facebook / Noud van de Louw

Ik woon dan wel in het midden van het centrum, maar toch woon ik in een vrij rustig straatje. Soms word ik diep in de nacht wakker van dronken zwervers, hordes toeristen die de Mokumse klinkers er bijna uit bolderen met hun koffertjes, maar toch kan ik altijd genieten. Ik geniet van de gekte, de drukte, de schoonheid van de stad. Toch kan ik het niet altijd waarderen, ik mis mijn vrienden, en hoewel je tegenwoordig onlosmakelijk verbonden bent met vrienden door fenomenen als groepsapps, kan ik als sentimentele knul, heimwee niet onderdrukken.

Heimwee

Want soms mis ik de wijde blik, een frisse eenzame druppel aan mijn neus, gevangen bij het doorkruisen van een pak laaghangende mist. Soms mis ik het zilveren lint van de Oude IJssel dat de lage landen diepte geeft. Maar hier, in het doldwaze Amsterdam is er genoeg te doen om die sentimenten te verdringen. Niet dat ik dat per se wil, maar omdat het ook goed is om uit je comfort zone te treden, nieuwe dingen te ontdekken. Ik ben een jongen die is opgegroeid in de natuur en die is in Amsterdam in véél mindere mate aanwezig.

Twee werelden

Omdat ik zelf in Doetinchem nog trots amateurvoetballer ben en ik de Graafschap wedstrijden nog altijd bijwoon, trek ik vrijdags altijd gewoon richting de Achterhoek. Ik merk dat dat niet altijd helpt met de integratie in de hoofdstad. Ik leef eigenlijk in twee werelden, wat ervoor zorgt dat het zondags lastig is om hierheen te vertrekken en heb soms meer het gevoel dat ik hier logeer en Doetinchem mijn onomstreden thuis is. Ik baal er soms wel van dat ik het leven hier niet echt een kans geef, maar het hart volgen is een groot goed…

Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.