Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

Column: Een rijbewijs hebben is leuk, maar het halen is meer dan kut

     Column: Een rijbewijs hebben is leuk, maar het halen is meer dan kut
Like Ondertussen.nl

Vroeger dacht ik altijd dat dingen vanzelf gingen, maar dat is helaas niet zo.

Voor mijn rijbewijs heb ik vier keer theorie-examen gedaan, vijf keer praktijkexamen en ongeveer 150 uur rijles gehad. Een studie is nog goedkoper, het kostte me dui-zen-den euro’s. Ik heb 2,5 jaar bloed, zweet en tranen geleverd om dat kleine, verrekte, roze pasje in mijn portemonnee te kunnen laten rotten. Ik heb zoveel gejankt.

Lees ook: 16 momenten die iedereen met een rijbewijs ooit heeft meegemaakt

Rijexamens

Mijn eerste rijexamen ging letterlijk nergens over. Ik wist niet eens wie er voorrang had op een kruispunt, dus het enige dat ik op dat moment kon bedenken was ‘gewoon gaan’. Het was levensgevaarlijk. Mijn rijexaminator zei dan ook aan het einde van de rit:

Dat was niet best.

Toen kon ik nog lachen. Met een ‘hahaha, nee inderdaad’, liep ik trots het CBR uit. Ik vond het niet erg. Ze zeggen altijd dat heel veel mensen het ‘niet in één keer halen’. Bovendien had ik een flinke spaarpot, dus ik kon best nog een keertje examen doen.

Rijlessen

Wat ik na deze poging niet bedacht had, is dat wanneer je zakt voor je rijexamen, je ook weer (in mijn geval: uren) naast je rij-instructeur moet zitten. Nou vind ik het best leuk om met iemand te babbelen, maar er is één zin waar ik ondertussen flink allergisch voor ben geworden:

Bij geen gehoor, ga je rechtdoor!

Schiet me af. Een lesuur leek een week te duren en alles wat er werd gezegd, ging het ene oor in en het andere weer uit.

Even later…

Drie rijexamens later was ik nog steeds niet in het bezit van dat roze papiertje. Wat betekende dat ik aankwam bij poging vijf: een staatsexamen (lees: na vier keer mag je geen rijexamen meer doen bij het CBR, maar moet je ergens vanaf een restaurantje rijden). Ik voelde me een oprechte sukkel. Maar gelukkig, onder het mom van: ‘een staatsexamen haal je áltijd’ (wat dus helemaal niet waar is), hebben al die tranen en tientallen lessen wel geholpen. Ik was met vlag en wimpel geslaagd. Nog nooit was ik zo intens blij.

Ik wil nu net zo’n auto kopen als Max Verstappen:

Wat ik geleerd heb van mijn rijlessen:

Er zijn wat dingen die ik beter anders had kunnen doen. Als jij je rijbewijs nog niet hebt en je misschien ook niet zo’n talentje bent, heb ik hier wat tips voor je:

  • Begin pas met je rijexamen als je er écht klaar voor bent; het heeft geen zin om op je achttiende te beginnen ‘omdat het hoort’, je moet het echt doen omdat je het graag wilt.
  • Zorg ervoor dat je helemaal op en top uitgerust bent voordat je aan je rijles begint (lees: zorg ervoor dat je niet nog een halfuur naar je sleutels moet zoeken, als je instructeur al voor de deur staat), dan gaat het rijden ook veel relaxter.
  • Doe bij verschillende rijscholen een proefles, zodat je zeker weet dat je hem of haar een chill persoon vindt; je moet uiteindelijk toch heel wat uurtjes met je instructeur doorbrengen.
  • Als je echt heel erg zenuwachtig bent voor je examen, vraag dan gewoon een faalangst-examen aan. Dit is een paar ekkies duurder, maar ze houden wel meer rekening met je, en dat is heel fijn.
  • Blijf ten alle tijden kalm, al vertelt hij of zij je wel dertig keer wat je moet doen: raak nóóit geïrriteerd, want je hebt alleen jezelf ermee.

En onthoud: blijf altijd doorgaan, dan haal je ‘m vanzelf. 😉

Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.