Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

5 twintigers en dertigers over hun studietijd in het buitenland

     5 twintigers en dertigers over hun studietijd in het buitenland
Like Ondertussen.nl

Afgelopen week bleek uit onderzoek dat studenten die wel in het buitenland willen studeren, vaak uiteindelijk toch niet gaan. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en het Insterstedelijk Studenten Overleg (ISO) kwamen erachter dat het maar liefst om 70 procent van de hbo-studenten en 35 procent van de WO-studenten gaat. Dat zijn er bizar veel dus! De studenten zijn bang voor studievertraging, het is vaak te duur en ze krijgen te weinig informatie van hun school. Allemaal dingen die ik herken bij mijn twijfels van vroeger. Toch heb ik af en toe spijt dat ik nooit naar het buitenland ben gegaan. Helemaal toen ik met de volgende vijf mensen praatte over hun tijd tijd daar. Hopelijk kan jij na het lezen van dit artikel niet wachten om te vertrekken, want er zitten ook onwijs veel voordelen aan.

Suzette – Madrid, Spanje

Het is nu toevallig precies twee jaar geleden dat Suzette (toen 23) haar vrienden en familie een tijdje heeft ingeruild voor een avontuur onder de Spaanse zon. “Bijna iedereen wilde wel naar het buitenland in het eerste jaar, maar toen we echt onze minor kozen, haakten er opeens best wel wat mensen af”, zegt Suzette. “Dat is begrijpelijk, want je laat alles achter: je vrienden, familie en vertrouwde leventje. Ik was toch vrij zeker van mijn keuze, het was stiekem altijd al een droom van me om naar het buitenland te gaan.”

Foto: Suzette
Foto: Suzette

Ze heeft daar geen spijt van gehad: “Ik heb daar de leukste tijd van mijn leven gehad en mis het nu (twee jaar later) nog steeds bijna elke dag. Natuurlijk miste ik daar mijn vriendinnen en mijn ouders, maar iedereen vond het fantastisch om langs te komen. Bovendien heb ik tijdens mijn tijd in Madrid vriendinnen voor het leven gemaakt die ik nog steeds wekelijks zie en spreek. Eén van de allermooiste dingen aan studeren in het buitenland vind ik dat je helemaal blanco en alleen begint. Niemand kent elkaar en is daar alleen naartoe gekomen. Je mag daar helemaal opnieuw beginnen.”

David – Toronto, Canada

“Het is nog steeds een van de meest bijzondere periodes in mijn leven”, vertelt David, nu 34. Tijdens zijn studie International Business & Languages studeerde hij een tijdje in Toronto. “Het was een verplicht onderdeel van mijn studie, maar het was ook een belangrijke reden om voor die studie te kiezen. Ik groeide op in groot dorp in de Randstad. Comfortabel, overzichtelijk, maar de wereld is groter dan dat”, zegt David.

Ik kwam met een hoofd vol plannen en ideeën terug, omdat je buiten je comfortzone veel meer geprikkeld wordt.

“Het moeilijkste van alles was dat je ver weg van je familie en vrienden was. Ik vond het dan ook fantastisch toen mijn ouders, zus en vriendin langskwamen. Ik had ze al zoveel verteld over mijn nieuwe leven daar, dat het geweldig was om ze dat allemaal te kunnen laten zien.”

Iris – Berlijn, Kameroen en Kenia

De 26-jarige Iris is met haar tweede studie bezig en vertrok bij allebei haar studies naar het buitenland. Bij de studie TRM (Tourism and Recreation Management) werd ze aangemoedigd om naar het buitenland te gaan. Ze studeerde een half jaar in Berlijn en liep een half jaar stage in Kenia. “Ik wilde bij mijn tweede studie (Verpleegkunde-duaal) weer naar het buitenland. Het zou mijn laatste kans zijn. Mijn studie vond het alleen niet zo’n goed idee”, zegt Iris. “Maar omdat mijn studie duaal is, werk ik drie weken per maand voor Arkin, een grote Amsterdamse psychiatrie instelling. Zij vonden het wél een goed idee en gingen kijken wat de mogelijkheden waren en of er budget voor was. Budget??!! Ze wilden dus een deel voor ons betalen als we met een goed voorstel zouden komen!” Zo zie je maar, als je het echt graag wil, moet je niet opgeven.

Foto: Iris
Foto: Iris

“Ik raad studeren in het buitenland voor 100 procent aan! Het is natuurlijk niet altijd even leuk. Het is soms moeilijk om je aan te passen aan de cultuur van het land waarin je bent. Maar het is een soort mini vakantie, je leert heel erg zelfstandig te zijn en je leert veel nieuwe mensen kennen. Je leert daardoor met andere persoonlijkheden om te gaan, dan de mensen die je normaal kiest om je heen te hebben.”

Foto: Iris
Foto: Iris

“Mijn hoogtepunten? Oei, ik heb zoveel leuke en mooie momenten meegemaakt”, zegt Iris. “In Berlijn breidde ik mijn netwerk uit met veertig man en ging ik elk weekend stappen. In Kenia maakte ik een safari, ging ik op bezoek bij de dorpsoudsten van Kenia, gaf ik dorpelingen een workshop en gaf ik les aan Keniaanse toerisme studenten. En ten slotte hielp ik in Kameroen met de geboorte van baby’tjes, deed ik een hike van drie dagen om op de 4100 meter hoge Mount Cameroon te komen en ontmoette – en knuffelde (!) – ik een wilde chimpansee.”

Foto: Iris
Foto: Iris

Esther – Lyon, Frankrijk

“Daar stond ik dan: in mijn eentje in een vreemd huis, in een vreemde stad, ik woonde voor het eerst op mezelf, mét een Franse huisgenoot die ik nog niet kende. Ik ging namelijk met mijn beste vriendin, maar die kwam een paar dagen later, omdat ze ziek was”, vertelt Esther als ik haar vraag naar haar tijd in het buitenland.

Foto: Esther
Foto: Esther

Toch zou Esther (nu 35) het aan iedereen aanraden. “Het was een supergezellige tijd. Ik denk nog vaak terug aan mijn favoriete momenten, zoals het introductieweekend met alle studenten en de bezoekjes van familie en vrienden, die ik dan trots ‘MIJN stad’ liet zien. Het studentenjaar werd afgetrapt met allemaal housewarmingfeestjes. Die heb ik ook met mijn huisgenoten gegeven, ‘crémaillère noemden ze dat. Ik had al mijn gewone vakken (Marketing, Recht) in het Frans en ik weet nog dat een jongen uit Ivoorkust (daar spreken ze Frans), tegen me zei dat mijn Frans zoveel beter was geworden. Ik was zo blij!”

Foto: Esther
Foto: Esther

Nathalie – Suriname

De 22-jarige Nathalie was in het tweede jaar van de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening twee weken naar Marokko geweest. Toen wist ze meteen dat ze in het derde jaar tien maanden stage in het buitenland wilde lopen. “Ik koos voor Suriname, omdat de mensen daar Nederlands spreken. Studeren in het buitenland is geweldig, dat vergeet je nooit meer”, zegt Nathalie. “Het staat mooi op je CV, je wordt zelfstandig en je leert werken met verschillende culturen. Door stage te lopen in Suriname kijk ik heel anders tegen de wereld aan.”

Niet in alle landen hebben mensen zo’n luxe leven als in Nederland, dat heb ik daar wel ervaren.

Foto: Nathalie
Foto: Nathalie

Nathalie had het er geen moment moeilijk mee zo ver weg te zijn. “Ik miste Nederland totaal niet. Natuurlijk dacht ik zo nu en dan aan mijn familie en vrienden. Maar al snel had ik er in Suriname nieuwe vrienden en ‘familie’ bij. De tripjes en feesten in Suriname waren geweldig, maar niets was leuker dan op het internaat te zijn waar ik stage liep.”

Het liefste pak ik nu het vliegtuig om terug te gaan naar het leven in Suriname!

Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.