Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

5 antwoorden over orthorexia: bestaat er ook zoiets als ‘te gezond’ eten?

Foto: Unsplash.com
     5 antwoorden over orthorexia: bestaat er ook zoiets als ‘te gezond’ eten?
Like Ondertussen.nl

Mijn mama zei altijd: “Als er ‘te’ voor staat, is het nooit goed.” Maar te gezond? Het lijkt bijna niet te kunnen. Het tegendeel is waar. Jenny van healthyfans.com schreef er een blog over. “Ik denk dat orthorexia vaker voorkomt dan we denken en ik wil er graag aandacht aan schenken”, schrijft ze. “Het is namelijk niet oké.”

Denk je dat al die fitgirls op Instagram nou echt dol gelukkig zijn? Ik kan je zeggen dat dat niet zo is.

Mensen met orthorexia zijn zo gefixeerd op sporten en gezond eten, dat hun levensstijl eigenlijk helemaal niet gezond meer is. Als je door Instagram scrollt, struikelt je duim over de fitgirls, jongens met gespierde lichamen en de #healthy hashtag. Jij mag dan misschien met ‘#goals’ reageren, maar wat zijn het voor goals als diegene niet eens meer uit eten gaat met vrienden, omdat hij of zij dan niet gezond eet?

Er wordt veel over eetstoornissen als anorexia en boulimia gesproken, maar wat is dat orthorexia nou precies? Na dit artikel weet jij alles over deze eetstoornis.

1. Wat is orthorexia nervosa?

Orthorexia is niet officieel bekend als eetstoornis. Er zijn mensen die vinden dat orthorexia een vorm van anorexia is. Anderen vinden orthorexia geen eetstoornis, maar een dwangstoornis. Er zijn ook nog mensen die het een manier van leven vinden en geen eetstoornis. Maar één ding is zeker: soms slaan mensen door in het gezond willen eten. De Amerikaanse natuurarts Steven Bratman had het zelf en schreef er een boek over, waar hij dat gedrag ‘orthorexia nervosa’ noemt. Het woord is afkomstig uit het Grieks: ‘orthos’ betekent correct en ‘orexis’ eetlust.

Volgens Steven Bratman kunnen de strenge regels van iemand met orthorexia zorgen voor een eenzijdig eetpatroon (bijna alleen maar groente). Daardoor krijgen ze een tekort aan sommige voedingsstoffen en krijgen ze ondergewicht. Maar dat niet alleen: mensen met orthorexia gaan steeds obsessiever om met eten: wat ze gaan eten, wanneer ze dat gaan eten, in welke hoeveelheden. Langzaam maar zeker is een sociaal leven dan niet meer mogelijk.

Lees ook: Deze video vertelt hoeveel invloed een eetstoornis op iemands leven heeft

2. Wanneer heb je orthorexia nervosa?

Gezond eten is natuurlijk juist goed! Maar zodra jij je onwijs schuldig gaat voelen nadat jij één dag in de week een pizza hebt gegeten, in plaats van broccoli, dan weet je dat het eigenlijk niet goed zit. Je zou je zelfbeeld niet moeten laten afhangen van wat jij vandaag hebt gegeten. Mensen met orthorexia doen dit wel en krijgen depressieve gedachten als ze iets ‘ongezonds’ hebben gegeten.

Foto: Unsplash.com
Foto: Unsplash.com

Dit doen mensen met de eetstoornis:
– Ze eten geen vlees, vis, graan of zuivel, want dat is allemaal ongezond.
– Ze eten voornamelijk groentes en vaak rauw, zodat er geen vitaminen verloren gaan.
– Ook eten ze geen vetten (zoals boter).
– Ze hebben bijna geen sociaal contact. Uit eten met vrienden zou bijvoorbeeld nooit kunnen.

Dit denken mensen met de eetstoornis:
– Ze denken voortdurend aan gezond voedsel en bewegen.
– Gezond eten betekent een gezond leven.
– Ze voelen zich onzeker, angstig of depressief.
– Ze vinden dat ze aan allerlei regels moeten voldoen (die ze zelf hebben opgesteld).

Je hoeft niet alle kenmerken te hoeven afvinken om orthorexia te hebben. Maar al bij een paar kenmerken ben je ongezond bezig!

Lisa was geobsedeerd door gezond eten en vertelt in onderstaande video haar verhaal:

3. Wat gebeurt er met je lichaam als je orthorexia hebt?

Zoals ik hierboven al beschreven heb, eten mensen met de eetstoornis veel dingen niet, waardoor ze niet alle voedinsstoffen binnen krijgen. Vaak vallen mensen daardoor enorm af. Net als bij anorexia blijft op een gegeven moment de ongesteldheid weg en krijg je haaruitval. Logisch ook, want mensen met orthorexia denken goed voor hun lichaam te zorgen, maar het tegenovergestelde is waar. Maar dat zijn niet de enige klachten:

  • Duizeligheid
  • Langdurige heesheid
  • Ernstige maagklachten
  • Chronische vermoeidheid
  • Gebitsproblemen
  • Nier- en leverbeschadigingen
  • Spierkrampen
  • Hartritmestoornissen

Foto: Tumblr/exercise-mindbodysoul
Foto: Tumblr/exercise-mindbodysoul

4. Hoe krijgen mensen last van de eetstoornis?

Mensen met orthorexia denken pas gelukkig te zijn als ze een fit lichaam hebben. Het wordt dus voornamelijk veroorzaakt door psychische problemen, maar erfelijke aanleg kan ook een rol spelen. Andere factoren zijn: faalangst, perfectionisme, een traumatische gebeurtenis en angst om de controle over zichzelf te hebben.

5. Als orthorexia geen officiële eetstoornis is, kan je dan wel geholpen worden?

De diagnose orthorexia wordt in de meeste zorginstellingen niet gesteld. Maar is niet per se erg, als jouw hulpverlener en jij doorhebben welke gedachtes en gevoelens problemen veroorzaken, dan hoeven jouw problemen toch geen naam te hebben? Belangrijk is dat de problemen behandeld worden. Als jij je in bovenstaand verhaal herkent, zoek dan alsjeblieft hulp. Er is geen standaard behandeling voor orthorxia, maar omdat het hoofddoel zal zijn om op een normale manier met eten te leren omgaan, zal je behamdeling erg lijken op die van andere eetstoornissen.

 

Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.