Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

5 antwoorden: dit moet je weten over depressies

Foto: weheartit/alaska_1111
     5 antwoorden: dit moet je weten over depressies
Like Ondertussen.nl

Het hebben van een depressie is niet niks. Uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat 8 procent van de Nederlanders in 2014 heeft aangegeven depressief te zijn. En dat komt neer op zo’n 1 miljoen Nederlanders. Een depressie kan in principe bij iedereen voorkomen, maar de één is hier wat vatbaarder voor dan de ander. Zo komt het vaker bij vrouwen voor, blijkt uit de gegevens van het CBS.

Maar wat is een depressie nou eigenlijk, wat moet je doen als je hier last van hebt en hoe kan jij je depressieve vriend(in) hierbij helpen? Wij geven jou 5 antwoorden:

1. Wat is een depressie?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat een depressie eigenlijk precies is. Een depressie valt onder ‘stemmingsstoornissen’ en is een ziekte die de stemming en gevoelens beïnvloedt. Er wordt gesproken over een depressie als iemand langdurig heel erg somber of lusteloos is, geen interesse meer toont of nergens meer van kan genieten.

2. Wat zijn de symptomen?

Een depressie is vaak moeilijk te herkennen. Dit komt omdat degene die zich zo voelt, liever niet zal toegeven depressief te zijn. De meest voorkomende symptomen van een depressie zijn: geprikkeld zijn, slecht kunnen slapen, nergens energie voor hebben, besluiteloos zijn of je moeilijk kunnen concentreren. Maar ook het niet meer hebben van een eetlust (of juist heel veel eten) of lichamelijke klachten zonder dat dit ergens door komt.

3. Wat kunnen de oorzaken zijn?

In principe is de oorzaak van een depressie bij iedereen verschillend. Maar er zijn meestal wel verschillende factoren die een depressie kunnen veroorzaken. Zo kan het door een schokkende gebeurtenis komen, bijvoorbeeld als je ouders plotseling gaan scheiden, of als je een broer, zus of ouder verliest, ziek wordt op jonge leeftijd of langdurig gepest wordt.

Maar het kan ook komen door een verandering. Bijvoorbeeld een verhuizing of een verandering van school. Of je hebt er misschien aanleg voor. Dat kan bijvoorbeeld doordat je geneigd bent meer aandacht te besteden aan negatieve dingen dan aan de dingen die juist wel goed gaan. Of bij een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen.

4. Hoe kan je er vanaf komen?

Goed, je hebt misschien een depressie. Het erkennen is al een grote stap, maar hoe kom je hier echt vanaf? Als je denkt dat je depressief bent, is het handig om een afspraak te maken met je huisarts. Met hem of haar kan je bespreken wat voor methode het beste bij jou past om van je depressie af te komen. Meestal is dit te behandelen door gesprekken met een psycholoog of coach en soms met medicijnen. Probeer het in ieder geval niet voor jezelf te houden.

5. Hoe kan je iemand helpen die depressief is?

Het is belangrijk dat degene met een depressie het gevoel krijgt dat er naar hem of haar geluisterd wordt, dat je wilt helpen en dat je hem/haar vertrouwt. Maar wees ook gevoelig en zeg niet alleen maar dat het allemaal wel goed komt. Luister echt en geef je vriend(in) advies, vraag hoe jij kan helpen.

Het belangrijkste is misschien wel het contact blijven houden. Bel diegene regelmatig even of stuur een WhatsAppje. Zorg er ook voor dat hij/zij niet alleen thuis blijft zitten. Ga lekker wandelen in het bos of ergens een kopje koffie drinken. Het is voor iemand met een depressie fijn om het gevoel te krijgen dat hij of zij begrepen wordt.

Lees ook: Deze artiest maakt illustraties om mensen beter angststoornissen en depressies te laten begrijpen

Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.