Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

Als het aan de Britten ligt, zullen paddo’s ingezet worden tegen depressies

Foto: Getty Images/Daniel Berehulak
     Als het aan de Britten ligt, zullen paddo’s ingezet worden tegen depressies
Like Ondertussen.nl

Als het aan de Britten ligt, worden sommige depressieve patiënten straks behandeld met een therapeutische trip door paddo’s. Volgens het onderzoek van Imperial College London, zou de werkzame stof in deze drugs, psilocybine, werken tegen depressief.

Lees ook: Depressieve jongeren zoeken veel te laat hulp en dat is nergens voor nodig

Hoe werkt dit dan?

Je denkt misschien eerder dat het andersom is en dat mensen juist depressief worden na het gebruiken van drugs. Maar hier ligt het toch even anders. Dankzij het stofje psilocybine worden vaste denkpatronen namelijk doorbroken, waardoor patiënten dus juist makkelijker uit de depressie kunnen komen.

Neurowetenschapper Mendel Kaelen vertelt: “Mensen die depressief zijn, zitten vaak vast in negatieve denkpatronen. Door paddo’s te gebruiken, kunnen ze een ander perspectief krijgen van dingen waar zij tegenaan lopen.”

Niet helemaal duidelijk

Gek genoeg weten de onderzoekers niet precies hoe het werkt. “Het doel van het onderzoek was om te kijken óf het werkte. En dat is gelukt”, vertelt Mendel. In het onderzoek werden twaalf depressieve mensen behandeld. Na de sessie bleven de klachten van alle twaalf de patiënten voor drie weken weg. Bij vijf van hen duurde het zelfs drie maanden voordat de klachten weer terug kwamen.

Mendel vertelt: “Het is wel de bedoeling dat er een therapeut aanwezig is bij de sessie.”

Het is namelijk een nieuwe ervaring die erg overweldigend kan zijn en waar mensen bang van kunnen worden.

Paddo’s versterken en veranderen de manier waarop alles binnenkomt. Zo kunnen geuren en kleuren anders zijn, maar kan het tijdsbesef ook als heel anders worden ervaren. “Een uur kan als een minuut voelen, maar ook als een jaar. Ook verandert de betekenis die je aan dingen toekent. De hele trip duurt zo’n 4 tot 8 uur”, vertelt Mendel.

Lees ook: Hoe werken Magic Truffels precies? 

Beginfase

Toch is een trip niet geheel ongevaarlijk. Er zijn namelijk mensen die dachten dat ze konden vliegen en daarom uit het raam zijn gesprongen. Zo’n behandeling mag daarom alleen gedaan worden onder toeziend oog van een therapeut. En hoewel de Britten erg positief zijn, zit het hele onderzoek nog wel in de beginfase. Het zal daarom nog wel even duren voordat psychologen ook echt paddo’s gaan gebruiken bij behandelingen.

Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.