Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

Ontslag nemen is lastig en daarom helpen we je een handje

Pexels
     Ontslag nemen is lastig en daarom helpen we je een handje
Like Ondertussen.nl

Wegens gebrek aan geld heb ik al heel wat baantjes gehad. Wegens gebrek aan tijd heb ik ook al meerdere keren ontslag genomen. Afgelopen week deed ik dit weer en, al was het niet mijn eerste keer, ik was toch weer zó zenuwachtig dat ik het liefst een paar uur boven de pot wilde hangen. Ik vind het gevoel dat ik ergens weg ga terwijl er mensen tijd en aandacht aan mij hebben besteed vreselijk.

Lees ook: 17 simpele tips om elke dag een beetje geld te besparen

Elke keer als ik het gesprek aan moet gaan, gaan dezelfde dingen weer door mijn hoofd. De volgende fases ga ik dan ook àltijd door:

1. Misschien wordt hij of zij wel heel boos op mij

‘Straks krijg ik een ontzettend boos persoon voor mijn neus. Ik mag denk ik nooit meer langs deze plek lopen en ben bang dat ik fataal in elkaar word geslagen.’

2. Boeiend, ik zie ze toch nooit meer

Mijn gedachtes keren om. ‘Nee. Gewoon doen, Rosan. Het is de normaalste zaak van de wereld, en ik ben heus niet de enige die hier ontslag heeft genomen. Er is een tijd van komen en gaan.’

3. Nee, eigenlijk durf ik toch niet

Ik besluit dat het uiteindelijk tóch geen goed idee is. ‘Misschien moet ik maar gewoon mijn hele leven bij die toko blijven werken, om dit lastige moment te ontvluchten.’ 

4. Oké tien keer in- en uitademen en even doorbijten

‘Raap jezelf op. Doe het gewoon. Je bent geen twaalf meer, dit soort momenten horen nou eenmaal bij het leven. Bovendien wist je baas ook wel dat je niet tot je 67e hier ging werken. Go go go!’

5. Haha, dat viel allemaal reuze mee

‘Waarom was ik in hemelsnaam zo nerveus? Het was echt nérgens voor nodig.’

Foto: Giphy
Foto: Giphy

Wat is nou een goede manier om het gesprek aan te gaan?

Om de volgende keer niet zo ontzettend zenuwachtig te hoeven zijn, vroeg ik mijn oude baas (restauranteigenaar) om mij te vertellen wat de beste manier is om ontslag te nemen. Welke dingen kan ik tijdens het gesprek nou beter achterwege laten en welke dingen zijn juist slim om te benoemen?

Het is altijd goed om te zeggen dat je het heel erg naar je zin hebt gehad.

“Meld dan ook dat als ze je een keer kunnen gebruiken, ze je altijd kunnen bellen. Op deze manier ga je sowieso in goede harmonie uit elkaar. Houd het verder zo simpel mogelijk. Je hoeft niet meer te vertellen dan nodig is. Als het duidelijk is, is het goed.”

Je moet bovendien onthouden dat het een monoloog is en geen dialoog.

“Als je een heel gesprek aangaat, maak je het alleen maar moeilijker voor jezelf. De kans bestaat dan ook dat je niet scherp genoeg reageert op eventuele (negatieve) opmerkingen die je kunt krijgen.”

Maar als je elkaar tevreden de hand schud, weet je dat je het goed gedaan hebt.

In samenwerking met

De ‘haal-meer-uit-je-budget’ tips van ING

Smeer jij je eigen brood of koop je lunch in de kantine? Leen je bij DUO of heb je een bijbaan? Ga je stappen of sparen? ING begrijpt jouw dilemma’s en geeft op Ondertussen.nl tips om meer uit je budget te halen. Kun jij nog meer tips gebruiken? Klik dan hier!
Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.