Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

Minister Bussemaker, het is voor arme studenten niet zo makkelijk als u het doet lijken

Foto: Pexels
     Minister Bussemaker, het is voor arme studenten niet zo makkelijk als u het doet lijken
Like Ondertussen.nl

Lieve minister Bussemaker,

Laat ik beginnen met zeggen dat het sociale leenstelsel echt niet alleen maar slecht is. Nee mevrouw, dit is niet de tijd om opgelucht adem te halen, want u krijgt straks nog een lading shit te horen. Mijn ouders kunnen geen geld bij de studie van mijn broertje leggen. Toen de stufi werd afgeschaft was mams flink zenuwachtig, maar door de aanvullende beurs (dat wel een gift is) kan hij wel gewoon studeren.

“De aanvullende beurs wordt zelfs hoger, nu het collegegeld meer wordt”, zei Pascal toen ik hem vertelde over deze brief.

Kudos, minister Bussemaker, kudos. Al is die stijging dan maar ongeveer twee euro. Ook voor het feit dat studenten zo voordelig kunnen bijlenen en er 35 jaar over mogen doen om het terug te betalen.

Op het moment komen er alleen zoveel resultaten van onderzoeken naar buiten, die u volgens mij niet kunt negeren. We leven in het jaar 2016. We hebben domme dingen gedaan in het verleden. Hoe langer we op deze planeet leven, hoe slimmer we worden. Hoe beter we ons ontwikkelen. Toch? Waarom heb ik dan het idee dat we met het nieuwe leenstelsel een stapje terug doen? Dit studiejaar zijn er namelijk zeven procent minder inschrijvingen in het hoger onderwijs en dat zijn vooral jongeren met laagopgeleide ouders.

Uit onderzoek van het Interstedelijk Studenten Overleg blijkt ook nog eens dat studenten er dit jaar een stuk op achteruit gaan. De huurprijzen van een kamer waren al abnormaal hoog: honderden euro’s voor een paar vierkante meter. Studenten hebben nog geen volledig inkomen, maar moeten wel bedragen per maand neerleggen waar je u tegen zegt. En aangezien de huurprijzen van zo’n kamer weer zijn gestegen, houden we steeds minder over.

Lees ook: Een kamer zoeken is verschrikkelijk maar op deze manier gaat het je lukken

Ouders te vriend houden

Eén op de vijf studenten (bij wie het nieuwe sociale leenstelsel geldt) slikt woorden in, vermijdt conflicten en brengt zelfs af en toe een bloemetje mee voor hun ouders, omdat ze zonder hun bijdrage het studeren niet redden, blijkt uit onderzoek van YoungCapital. Een aanvullende beurs krijg je alleen als je ouders echt niet kunnen meebetalen, maar wat nou als je ouders niet mee willen betalen door bijvoorbeeld ruzie? Dan heb je pech.

Geld, geld, geld

Dat is niet alles: andere kosten gaan ook omhoog. Beste minister Bussemaker, het collegegeld is nu zo’n 2000 euro per jaar. Ter vergelijking, maar dat weet u vast wel: dat is met zo’n 300 euro gestegen sinds 2011. Bij die 2000 euro zitten nog geen boeken, drukkosten, een laptop of andere extra kosten. Omdat boodschappen ook iets duurder worden, zullen studenten elke keer dat ze op hun bankrekening kijken straks het liefst in een hoekje willen huilen.

Lees ook: Zo kan je extra geld verdienen en is het makkelijker om wat over te houden

Maar het is dus echt niet alleen maar slecht, minister Bussemaker. 1 op de 3 studenten leent zelfs maximaal bij, omdat u het allemaal zo gunstig maakt. Zoals de 20-jarige Myrthe, die ik ook sprak over het sociale leenstelsel. “Een groot deel zet ik apart op mijn spaarrekening, voor reizen en studeren in het buitenland bijvoorbeeld”, zegt ze.

Maar het is raar dat mensen om mij heen 200 euro gratis krijgen en ik over elke euro die ik uitgeef moet nadenken.

“Ik overleef het wel: met het bedrag dat ik van mijn ouders krijg (ze geven mij meer dan mijn oudere zus en broer die nog wel stufi kregen), mijn salaris en af en toe wat pakken van mijn lening.” Het is alleen jammer, dat we nog niet weten hoe die schuld gaat uitpakken voor de hypotheek die we straks willen afsluiten. En geloof me, bij veel studenten gaat dat extra geld niet naar een spaarrekening, maar allemaal op aan bier. Het aantal mensen dat een tweede studie gaat doen is met eenderde afgenomen en dat zal alleen maar meer worden. Niet gek, want als je al een schuld hebt dan is 9000 euro collegegeld voor die tweede studie toch een beetje veel om zo op te hoesten.

Lees ook: Challenge: Als student ben ik altijd platzak en probeer daarom een week te leven met 30 euro

De drempel om te studeren wordt steeds hoger en hoger. Dat kunt u echt niet afwimpelen met een: “Maar iedere student kan ook meer lenen.” Dat u de stijging van het collegeld de schuld geeft aan de prijsstijging van andere goederen en diensten, snap ik best, maar daar worden studenten dus ook niet rijker van. Laten we ten slotte niet vergeten dat er ook genoeg ouders in de middenmoot zijn, die wel kunnen bijleggen, maar echt niet alles. En jongeren die écht arm zijn, gaan liever gelijk werken blijkt uit onderzoek. Studeren alleen voor de elite? Been there, done that, zou ik zeggen. En toen besloten we daarmee op te houden. Zeg maar dag-dag tegen uw kenniseconomie.

Liefs,
Tessa

In samenwerking met

De ‘haal-meer-uit-je-budget’ tips van ING

Smeer jij je eigen brood of koop je lunch in de kantine? Leen je bij DUO of heb je een bijbaan? Ga je stappen of sparen? ING begrijpt jouw dilemma’s en geeft op Ondertussen.nl tips om meer uit je budget te halen. Kun jij nog meer tips gebruiken? Klik dan hier!
Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.