Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

Hoe ik als 15-jarige groupie altijd blut was en nu geld overhoud terwijl ik op mezelf woon

     Hoe ik als 15-jarige groupie altijd blut was en nu geld overhoud terwijl ik op mezelf woon
Like Ondertussen.nl

Ik was vroeger best zielig en altijd blut. Ik was namelijk smoorverliefd op Nick Jonas. Jep… Zes jaar geleden was mijn hele kamer behangen met posters van de Jonas Brothers. Ik was fan en schaamde me niet om dat toe te geven. En dat terwijl de Jonas Brothers láng niet de enige boyband was waar ik fan van was. Ik stond zo vaak mogelijk kwijlend bij een concert. Maar… no regerts hè.

Eén keer hielp ik de crew van Nederlandse band Only Seven Left met de spullen sjouwen naar het busje. Met opgeheven hoofd liep ik langs de andere fans. Ik voelde me zo cool. Wederom kan ik alleen maar zeggen: no regerts hè.

Van nul euro op mijn bankrekening…

Van mijn dertiende tot mijn zestiende had ik drie baantjes: ik bracht folders rond die ik zelf in elkaar moest steken, in een andere wijk bracht ik voorverpakte folderpakketten rond en ten slotte liep ik ook nog eens een buurt waar ik de lokale krant rond bracht. Nog was mijn geld door mijn boyband-, kleding- en eetverslaving al-tijd op. Mijn moeder en ik hebben ontelbare keren staan schreeuwen tegen elkaar. Zij deed namelijk iets wat ik niet durfde: op mijn bankrekening kijken hoeveel ik uitgaf. En tja, als je dat niet meer doet, weet je dat er iets fout gaat. “Ik leen gewoon geld van Kim (mijn partner in crime, vroegere medeverslaafde en beste vriendin in de hele wereld) voor dat concertkaartje”, zei ik dan tegen mijn moeder. “Ik heb een oplossing, ik snap niet waarom je zo moeilijk doet.” Zij ontplofte bijna: “Ik snap niet hoe je dát een oplossing kunt noemen!”

Tegenwoordig durf ik wel op mijn rekening te kijken. En als jij je herkent in het altijd blut-verhaal, is dat mijn eerste – en misschien wel beste – tip. Pas toen ik samen met mijn moeder achter de computer en met de tranen over mijn wangen een lijst van mijn uitgaven en inkomsten zat te bekijken, realiseerde ik het me. Al die ijsjes, concertkaartjes, treinkaartjes en leuke shirts leken los van elkaar misschien relatief goedkoop. Samen zorgden ze ervoor dat ik ongeveer altijd nul euro op mijn bankrekening had staan.

Lees ook: Deze 5 apps helpen jou je geldzaken wat makkelijker op orde te houden

Naar een rijke tata zijn in een eigen huis….

Inmiddels woon ik op mezelf, weet ik de huur, het gas, water, licht en de boodschappen te betalen. Geef ik af en toe nog wel te veel geld uit aan uitgaan, maar toch weet ik nu een mooi bedrag op mijn spaarrekening te hebben.

Foto: Giphy.com
Foto: Giphy.com

Hoe? Zo:

  • Ik reken af en toe uit hoeveel geld ik per maand uitgeef aan koffie bijvoorbeeld. Een andere keer doe ik dat met kleding. Pas als ik dát totale bedrag zie moet ik even slikken en kan ik minderen.
  • Zodra ik mijn salaris binnen heb, zet ik een geldbedrag opzij. Dat mag ik van mezelf niet meer uitgeven. Ook maak ik er bijna een spelletje van om aan het einde van de maand er nóg iets op te kunnen zetten. Al is dat vijf euro.
  • Bij ING kan je doelsparen. Zo heb ik er één met toekomst (voor een auto bijvoorbeeld) en één die nood heet. Op die laatste stort ik misschien minder geld, maar daar durf ik het ook echt niet af te halen. Want wat nou als ik het écht nodig heb, inderdaad? Doelen stellen heeft mij heel erg geholpen, wie weet jou ook.
  • Al het eten en drinken dat je onderweg uitgeeft kun je minderen. Koffie in de trein koop ik nooit meer (behalve als ik een kutochtend heb gehad) en vroeger kocht ik ook twee koffie’s op school. Waarom is eentje niet genoeg? Neem genoeg eten mee, zodat je niet die retedure dingen onderweg hoeft te kopen als je weer eens hangry bent.
In samenwerking met

De ‘haal-meer-uit-je-budget’ tips van ING

Smeer jij je eigen brood of koop je lunch in de kantine? Leen je bij DUO of heb je een bijbaan? Ga je stappen of sparen? ING begrijpt jouw dilemma’s en geeft op Ondertussen.nl tips om meer uit je budget te halen. Kun jij nog meer tips gebruiken? Klik dan hier!
Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.