Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

Een kamer zoeken is verschrikkelijk maar op deze manier gaat het je lukken

Foto: Flickr/University Leicester
     Een kamer zoeken is verschrikkelijk maar op deze manier gaat het je lukken
Like Ondertussen.nl

Als je thuis woont komt er op een gegeven moment een punt waarop je helemaal gek wordt van het huis waarin je woont. Je hebt geen zin meer om verklaringen aan je ouders af te leggen over wat je gaat doen, met wie je dat doet en hoe laat je weer thuis bent. Je bent inmiddels volwassen (uh-hu) en je wilt gewoon je eigen ding doen.

De struggle van het reizen

Ik kan me nog goed herinneren dat ik op dit punt kwam. Mijn zus was al een paar jaar geleden uit huis gegaan en ik kon heel fijn bij haar in Amsterdam logeren, daar kwam ik erachter hoe relaxt op jezelf wonen eigenlijk is. Toen ik ging studeren liep ik vooral tegen de struggle van het reizen aan. Elke ochtend vroeg in een bomvolle trein en op de weg terug was dat precies weer hetzelfde verhaal. Daarnaast ging ik ook nog eens werken in Amsterdam en dat betekende dat ik in het weekend ook heen en weer bleef reizen en op koopavonden pas heel laat thuis kwam. Daar moest maar eens verandering in komen, vond ik.

Foto: Giphy
Foto: Giphy

Succesverhaal

Daarom begon ik websites als Kamernet steeds beter in de gaten te houden. Ik reageerde eigenlijk nergens op, want dat vond ik toch nog best spannend. Mijn zus drong er toen eens op aan dat ik het maar gewoon moest proberen en dat de kans toch vrij klein was dat ik in één keer een kamer zou vinden. Mijn verhaal is in dat opzicht best wel een succesverhaal, want de eerste keer dat ik reageerde, werd ik uitgenodigd voor een hospiteeravond en ik kreeg dezelfde avond nog het telefoontje dat ik was uitgekozen. Yes! Ik weet wel heel goed dat dit meestal niet zo gaat. Veel vrienden van me zijn maandenlang aan het zoeken, mogen dan eindelijk komen hospiteren en dan blijkt er ineens van alles tegen te vallen aan het huis of de huisgenoten, is de huur veel te hoog of hebben ze de pech om niet uitgekozen te worden.

Ja, een zoektocht naar een huis kan vreselijk lastig zijn. Mensen gaan echt ver voor het bemachtigen van een kamer. Dus je kunt het maar beter meteen heel goed aanpakken. En dat doe je zo:

1. Laat íedereen weten dat je op zoek bent naar een kamer

Vertel het aan je familie, vrienden, klasgenoten en collega’s. En breng ook vooral al je Facebook-, Twitter-, Instagram- en Snapchatvrienden op de hoogte, want er is een kans dat iemand wel iemand kent die op zoek is naar een huisgenoot. Als niemand weet dat je op zoek bent naar een kamer, kunnen ze je ook niet helpen om er eentje te vinden.

2. Schrijf je in bij woningbouwverenigingen

Via deze verenigingen is de kans groot dat je aan een kamer komt. Het is hierbij wel verstandig om je zo vroeg mogelijk al in te schrijven. Dat kan vanaf je 18e, dus is het verstandig om je dan gewoon direct al in te schrijven. Je moet hier wel vaak inschrijfgeld betalen, maar dat is het zeker waard.

3. Zoek online

Er zijn veel websites die een behoorlijk aanbod hebben van kamers. Kijk bijvoorbeeld op Kamers.nl, Kamernet of Marktplaats, maar er zijn nog veel meer van dit soort websites! Daarnaast zijn er ook een hoop Facebookpagina’s waarop mensen kamers of huisgenoten zoeken. Daar kan je je natuurlijk ook bij aanmelden.

Lees ook: 6 tips om op kamers te kunnen (blijven) wonen, ondanks de torenhoge kosten

4. Ga voor antikraak

Als het jou niet uitmaakt voor hoelang je ergens woont, kijk dan eens naar het antikraak aanbod. Dit is namelijk een stuk goedkoper! Vaak kan je hier voor een paar maanden wonen en met een beetje geluk heb je een behoorlijk groot huis helemaal voor jezelf. Vanuit hier kan je dan natuurlijk verder zoeken naar andere kamers en hoef je (nog) niet de volle mep te betalen.

5. Zoek contact met makelaars

Als je samen met vriendinnen of vrienden wil gaan samenwonen, dan is de kans groot dat jullie samen een wat groter budget hebben. Dat maakt het dan ook een stuk makkelijker om een heel huis te vinden (die zijn in je eentje gewoon echt niet te betalen). Let hierbij wel op dat er vaak makelaarskosten gerekend worden, maar de kans is groot dat zij makkelijker iets kunnen vinden dan jijzelf. Mail kantoren en vertel wat je budget is, in welk stadsdeel je een huis zoekt en hoeveel slaapkamers erin moeten zitten. Wie weet levert het jullie iets op!

6. Ga bij een studentenvereniging

Zij hebben vaak studentenhuizen, dus wie weet is daar nog een kamer beschikbaar. Daarnaast is het natuurlijk ook heel gezellig en je leert meteen veel nieuwe mensen kennen, die jou misschien ook weer aan een kamer kunnen helpen!

7. Reageer snel

Als je echt op zoek bent naar een kamer, houd alles dan ook de hele dag in de gaten. Een kamer in een grote stad is namelijk nogal gewild, dus wordt het ook snel voor je neus weggekaapt. Reageer snel als je iets ziet en maak dan ook zo snel mogelijk een afspraak om langs te komen.

Extra tip: kijk uit voor oplichters

Als iets klinkt alsof het te mooi is om waar te zijn, dan is dit het waarschijnlijk ook. Als iemand jou iets aanbiedt op een veel te gekke locatie en je kan het nog betalen ook, ga er dan vanuit dat je hier met een oplichter te maken hebt. Maar het kan ook andersom zijn natuurlijk: een vieze kamer die wel een onderhoudsbeurt kan gebruiken waar veel te veel voor gevraagd wordt. Bedenk hierbij dan goed of je dat er wel voor over hebt.

Foto: Giphy
Foto: Giphy

In samenwerking met

De ‘haal-meer-uit-je-budget’ tips van ING

Smeer jij je eigen brood of koop je lunch in de kantine? Leen je bij DUO of heb je een bijbaan? Ga je stappen of sparen? ING begrijpt jouw dilemma’s en geeft op Ondertussen.nl tips om meer uit je budget te halen. Kun jij nog meer tips gebruiken? Klik dan hier!
Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.