Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

Challenge: Als student ben ik altijd platzak en probeer daarom een week te leven met 30 euro

Unsplash
     Challenge: Als student ben ik altijd platzak en probeer daarom een week te leven met 30 euro
Like Ondertussen.nl

Deze maand krijg ik voor het laatst studiefinanciering. Dat betekent voor mij slechts één woord: verschrikkelijk. Gezien ik volgend schooljaar 280 euro in de maand minder binnen zal krijgen, moet ik dit bedrag op één of andere manier zien te besparen (lees: ik wil niet lenen).

Om dit te kunnen, moet ik goed met mijn neus op de feiten worden gedrukt. Noem me een aansteller, maar ik vind dit een behoorlijke opgave. Daarom ga ik deze week alvast oefenen met krenterig zijn: ik ga een week lang leven van 30 euro. Normaal geef ik namelijk twee à drie keer zoveel uit. Hiervan ga ik boodschappen doen, ga ik stappen en onderhoud ik mijn sociale leven. Is dit mogelijk voor een mens? Ja, absoluut. Is dit mogelijk voor een uitwonende student? Dat is nog maar de vraag.

Lees ook: Rosan: “Het geld van al dat eten en drinken op het station loopt per maand toch wel aardig op”

Foto: Giphy
Foto: Giphy

Plan de campagne

Ik geef normaal belachelijk veel geld uit. Het meest erge is: ik weet niet eens waar aan. Voor ik het doorheb, heb ik mijn eigen bankrekening weer leeggeroofd, om er vervolgens enkel zware ochtenden en een hoofd vol acné aan over te houden. Ik moet dit dus slim aanpakken. Ik besloot veel bij mijn ouders te gaan eten, alle bonnetjes te bewaren en als ik iets kocht, het zo goedkoop mogelijk te houden.

Bonnetjes bewaren

Ik frommelde na iedere uitgave de kassabon in mijn portemonnee. Ik checkte tussentijds niet wat ik nog uit mocht geven, ik had gewoon de hoop dat ik nog onder het geoorloofde bedrag zat. Achteraf gezien had ik dat misschien ietwat beter moeten regelen. Mijn gedachte was namelijk vooral:

Ach die twee euro, het valt vast allemaal wel mee.

Dit is dan ook een gevaarlijke gedachte. Na deze week telde ik mijn uitgaven op en kwam het totaalbedrag dat ik heb uitgegeven neer op €49,46. Dit betekent dat ik €19,46 te veel heb gespendeerd, en ik dus wederom gefaald heb.

Per dag heb ik een kleine drie euro te veel uitgegeven. Even ter vergelijking: als je in een heel jaar iedere dag drie euro te veel weggooit – wat dus neerkomt op €1095, kost dat je een vakantie.

Hoe kan dit dan?

Er is één bon die het hele zooitje helemaal verpest heeft. Het gaat om een pinbon, met een bedrag van €20. Bijna precies het bedrag dat ik te veel heb uitgegeven. Gezien de vrijdagavond mijn lievelingsavond is, is deze €20,- waarschijnlijk nu te vinden in de portemonnee van de kroegbaas bij mij om de hoek. Het was dus geen handige move om deze avond mijn huis te verlaten.

Maar op deze avond na, heb ik toch minder uitgegeven dan normaal

Gezien ik regelmatig koffie’s op het station koop (€2,30), af en toe rook (€6,30) en een voorliefde voor carpaccio heb (€3,29), moest ik het deze week slim aanpakken. Ik wilde realistisch blijven. Ik wéét dat ik volgend jaar niet alleen maar op tomatenpuree (€0,09) ga leven, dus dat ging ik deze week ook niet doen. Ik zorgde ervoor dat de aankopen die ik daarnaast deed, gewoon extréém goedkoop waren.

Hoe ging dat dan de hele week

Mijn (doordeweekse) dagen gingen dus eigenlijk best goed. Doordat ik weinig thuis at en veel extra ging werken (lees: met werken verdien je niet alleen geld, maar je kan ook geen geld uitgeven, dat is dus een win-win situatie) ging het mij best goed af. Ik ontbeet met goedkope producten als bananen en havermout en had verder gewoon brood met goedkoop beleg. Het hoeft zo helemaal niet duur te zijn. Maar wat heb ik nou ondervonden als de beste manier om platzak door het leven te gaan?

De beste tips na het doen van deze challenge voor het besparen van geld:

  • Vertel aan je hele omgeving dat je zuinig aan doet. Je zult zien dat je vrienden dan sneller voorstellen om bijvoorbeeld thuis te gaan barbecuen in plaats van uit eten te gaan;
  • Avonden uitgaan zijn dúúr. Zorg er dus voor dat je óf iemand goed versiert (waar ik dus totaal in faalde), of bedenk dat een avondje op de bank ook best lekker is. En hoe fijn is het om op zaterdag fit wakker te worden mét een bankrekening waar je u tegen zegt?;
  • Bepaal voor een week wat je gaat eten. Heb je op maandag bedacht dat je op woensdag spaghetti eet, waar je vervolgens geen zin in hebt? Dan moet je gewoon je klep houden en een extra bijbaan zoeken;
  • Bedenk bij jezelf voordat je boodschappen doet: heb ik dit wel echt nodig? Er is niets mis met een beetje creatief zijn met de laatste producten die je nog in je koelkast heb liggen;
  • Heb je alleen een courgette nodig van de Appie? Neem dan ook gewoon maar één euro mee naar de supermarkt, zo kom je ook niet in de verleiding om nog vier zakken chips en sixpack bier te halen omdat ze in de aanbieding zijn;
  • Ga vooral véél bij anderen eten. Het liefst natuurlijk zonder dat je ervoor hoeft te betalen (bijv. bij je ouders) en anders is samen eten (bijv. met je huisgenoten) altijd goedkoper dan alleen.

Foto: Giphy
Foto: Giphy

In samenwerking met

De ‘haal-meer-uit-je-budget’ tips van ING

Smeer jij je eigen brood of koop je lunch in de kantine? Leen je bij DUO of heb je een bijbaan? Ga je stappen of sparen? ING begrijpt jouw dilemma’s en geeft op Ondertussen.nl tips om meer uit je budget te halen. Kun jij nog meer tips gebruiken? Klik dan hier!
Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.