Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

1 september gaat het nieuwe leenstelsel in: hoe werkt dit nou eigenlijk?

Foto: Pixabay.com/Jarmoluk
     1 september gaat het nieuwe leenstelsel in: hoe werkt dit nou eigenlijk?
Like Ondertussen.nl

Per 1 september 2015 wordt het nieuwe leenstelsel voor studenten ingevoerd. Dat de meningen over dit wetsvoorstel verdeeld zijn, is ondertussen wel algemeen bekend. Veel studenten hebben bij voorbaat al een negatief beeld bij het nieuwe leenstelsel. Maar is dit wel terecht?

Omdat het nieuwe leenstelsel voor veel mensen toch nog onduidelijk is, hebben wij alle feiten op een rijtje gezet:

Hoe ziet de nieuwe lening eruit?

De basisbeurs zal verdwijnen en wordt per 1 september omgezet in een lening. Wanneer dit bedrag door studenten alsnog wordt geleend kunnen we, uitgaande van een vierjarige studie, de volgende conclusies trekken:

  1. Student uitwonend: de studieschuld bedraagt in totaal €13.400. Wanneer dit bedrag wordt afgelost over een tijdsperiode van 35 jaar, komt het neer op circa €48 per maand.
  2. Student thuiswonend: de studieschuld bedraagt in totaal €4.800. Wanneer dit bedrag wordt afgelost over een tijdsperiode van 35 jaar, komt het neer op circa €17 per maand.

Natuurlijk hoef je niet (maximaal) bij te lenen, probeer zoveel mogelijk te werken naast je studie. De overheid heeft de grens voor bijverdienen (die nu op €13.856 per jaar staat) laten vervallen, dus je kunt naast je studie onbeperkt bijverdienen.

Hoe zit dat met de aanvullende beurs?

De hoogte van en het recht op een aanvullende beurs hangt af van het inkomen van je ouders. Je kunt dit berekenen met de ‘Rekenhulp Nieuw stelsel studiefinanciering’ op duo.nl.  Dit is voor de uitwonende en thuiswonende student maximaal €378,22. Krijg je geen aanvullende beurs, dan mag je het maximale bedrag aan aanvullende beurs bovenop je basislening lenen. Krijg je wel een aanvullende beurs maar niet het maximale bedrag, dan mag je het verschil nog extra lenen.

Blijft de afbetalingstermijn hetzelfde?

De studieschuld bij de overheid moet nu binnen 15 jaar worden afbetaald. Per 1 september zal deze afbetalingstermijn verschuiven naar 35 jaar. Dit betekent dus dat je 20 extra jaren de tijd hebt om je schuld af te betalen! Doordat het geleende bedrag over meer jaren is verdeeld, hoef je automatisch minder af te lossen per maand.

Wat is het rentepercentage?

Tijdens je studietijd stelt DUO elk kalenderjaar het rentepercentage opnieuw vast. Na je studietijd blijft het rentepercentage steeds voor vijf jaar hetzelfde. Vijf jaar achter elkaar betaal je hetzelfde bedrag aan rente en aflossing. Na deze vijf jaar wordt het rentepercentage hoger of lager, wat er gelijk voor zorgt dat het bedrag dat je aan rente en aflossing betaalt ook iedere vijf jaar verandert. Als de aflosfase is afgelopen, wordt een eventuele restschuld kwijtgescholden. Maar juich niet te vroeg. Als je achterloopt met maandelijkse betalingen, blijft het bedrag dat je nog aan schuld hebt openstaan niet kwijtgescholden. Hou je financiële situatie dus goed in de gaten!

Kan ik ook meer of minder aflossen?

Ja, dat kan zeker! Als je wilt kun je een hoger bedrag per maand aflossen. Dit kan ervoor zorgen dat je uiteindelijk minder geld kwijt bent, want de studieschuld waar je rente over betaalt, wordt dan sneller kleiner. Je kunt dan sneller van je schuld af zijn. En voor de uitstellers onder ons is het ook nog eens mogelijk om tijdelijk niet af te lossen. Je wilt bijvoorbeeld op wereldreis of een mooie Ferrari kopen. Het kan allemaal, want je kunt je studieschuld (maximaal) 5 jaar stopzetten. Dit worden ook wel de ‘jokerjaren’ genoemd.

En wat als ik later een hypotheek wil aanvragen?

Veel jongeren zijn bang dat als ze straks afgestudeerd zijn, ze door hun lening niet meer in aanmerking komen voor een hypotheek en dus geen huis kunnen kopen. Maar volgens de Nederlandse Vereniging van Banken kunnen zij straks juist een hogere hypotheek krijgen dan huizenkopers die de afgelopen jaren zijn afgestudeerd. Dit omdat studenten er langer over mogen doen om hun lening af te betalen én hierbij rekening wordt gehouden met hun inkomen.

Op dit moment gaan hypotheekverstrekkers ervan uit dat afgestudeerden maandelijks 0,75% van hun studielening moeten terugbetalen. Als je je studieschuld in 35 jaar kunt aflossen, wordt er 0,45% van je studieschuld meegenomen als financiële last per maand.

Blijft de ov-studentenkaart?

Er was lange tijd onduidelijkheid over het persoonlijke, gele maar vooral kostbare pasje. Onverstoord (en bovenal gratis) reizen van A naar B binnen Nederland. Van Groningen naar Maastricht, van Zandvoort naar Assen, niks was te gek voor dit awesome pasje. Welnu, ik heb nieuws… DE GRATIS OV-CHIPKAART BLIJFT! Er is zelfs een extraatje voor de mbo-studenten, die mogen namelijk per 1 september ook gebruik maken van het studenten ov. Hoe chill is dat. Eén minpuntje. Als je jonger bent dan 18 jaar op het moment dat je aan je mbo-opleiding begint, zul je moeten wachten tot je 18e om recht te hebben op de OV-chipkaart. Op 1 januari 2017 verandert deze regel en krijg je vanaf het begin van je studie de studenten OV-chipkaart.

Waarom?

De reden dat de overheid denkt dat er bezuinigd kan worden op de bijdrage aan studenten, is dat van hogeropgeleiden wordt verwacht dat ze hun studie later ruimschoots terug zullen verdienen. Het idee is dat de overheid bezuinigt op de bijdrage aan studenten en dat geld herinvesteert in het onderwijs.

In samenwerking met

De ‘haal-meer-uit-je-budget’ tips van ING

Smeer jij je eigen brood of koop je lunch in de kantine? Leen je bij DUO of heb je een bijbaan? Ga je stappen of sparen? ING begrijpt jouw dilemma’s en geeft op Ondertussen.nl tips om meer uit je budget te halen. Kun jij nog meer tips gebruiken? Klik dan hier!
Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.