Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

Zo lees je straks óók vijf boeken thuis, in plaats van alleen op vakantie

Foto: Pexels
     Zo lees je straks óók vijf boeken thuis, in plaats van alleen op vakantie
Like Ondertussen.nl

Ik vind dat er niets lekkerder is dan een boek lezen, opgerold op het hoekje van – of juist languit op – de bank, kopje thee erbij. In theorie dan, want in werkelijkheid lees ik amper een boek. In werkelijkheid zit ik op dat hoekje van de bank naar een schermpje te kijken. Behalve als ik op vakantie ga. Dan prop ik mijn hele koffer vol met boeken en die gaan dan ook echt allemaal uit. Hoewel ik lezen heel chill vind, is het toch moeilijk om in het dagelijks leven tijd vrij te maken. “Ik heb het te druk om te lezen”, zeg ik vaak, terwijl ik wel tijd heb om een avond diehard series te kijken. Zelfs als ik voor mijn werk een uur met de trein moet reizen, verkies ik vaak mijn telefoon boven een boek. Tijd voor verandering dus!

Lezen is goed voor je

Naast dat lezen ontzettend chill is, is het ook nog eens goed voor je. Geen grapjes. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat mensen die veel lezen langer leven. Waarom is niet onderzocht (het zal wel met het type mens te maken hebben), maar als je meer dan drie uur per week leest heb je 17 procent minder kans om dood te gaan in de komende twaalf jaar. Ze leven gemiddeld zo’n twee jaar langer. Goede reden om dat boek op te pakken toch? 😉

Is drie uur per week lezen een beetje te veel van het goede? Uit ander onderzoek van de Universiteit van Sussex in 2009 blijkt dat jij je stress voor twee derde vermindert als je slechts zes minuten per dag leest. En dat niet alleen: je verbetert je concentratievermogen, je wordt er toleranter van en blijkbaar ook nog eens welvarender. Damn, lezen is dus echt héél goed voor je.

Lees ook: Man geeft perfecte beschrijvingen bij verschillende boekenrekken

Foto: Flickr/Moyan Brenn
Foto: Flickr/Moyan Brenn

Maar hoe ga je meer lezen?

Oké, lezen is dus goed voor je. Maar hoe zorg ik – en jij – ervoor dat we vaker voor het boek in plaats van de laptop of telefoon kiezen?

  • Zorg dat je áltijd een boek in je tas hebt. Ik vind dat er niks boven een echt boek gaat, maar misschien vind jij dat te zwaar om overal heen te slepen. Je kan ook boeken lezen op een e-reader of op je telefoon. Als je dan naar school of werk reist, kan je net zo goed een boek lezen!
  • Maak het een gewoonte om te lezen voordat je gaat slapen. Eindeloos door je telefoon scrollen kan natuurlijk ook, maar wat schiet je er eigenlijk mee op? Er lekkerder door slapen ga je echt niet.
  • Word vrienden met iemand die onwijs van boeken houdt. Heb je altijd een idee welke boeken de moeite waard zijn! Bovendien: elke keer maar boeken kopen is heel duur. Kan je dus mooi van haar/hem een boek lenen!
  • Dat boeken te duur zijn mag trouwens nooit een excuus zijn. Neem net als vroeger een abonnement bij de bieb. Als je student bent, krijg je daar waarschijnlijk ook nog eens korting op!
  • Maak een lijstje van de boeken die je graag wilt lezen. Dat zorgt er bij mij in ieder geval voor dat ik denk: oh ja, er zijn nog zo veel leuke boeken.
  • Vind je het boek eigenlijk hartstikke kut? Leg het dan gewoon neer. Het moet wel leuk blijven natuurlijk. Andersom geldt hetzelfde: als jij ontzettend blij wordt van een chicklit of Donald Duck moet je dat gewoon lezen.
Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.