Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

Hoe denkt YouTuber Boris Lange (26) over het verdwijnen van televisie?

Foto: Expeditie Robinson
     Hoe denkt YouTuber Boris Lange (26) over het verdwijnen van televisie?
Like Ondertussen.nl

Toen ik nog een klein kleutertje was en nog geen verantwoording hoefde af te leggen over hoe ik mijn dag invulde, keek ik (naast buiten spelen) het liefst de hele dag televisie. Ik ben opgegroeid met dat medium. Alles dat belangrijk was in de wereld werd vertoond op die beeldbuis in de huiskamer, of op je eigen slaapkamer. Televisie was het podium dat op een mega voetstuk stond, het onbereikbare, een ver-van-je-bed-show. Dat is heel anders met het internet, het medium dat nu de overhand heeft genomen. Ik sprak hierover met de bekende YouTuber en ervaringsdeskundige Boris Lange.

The Road to Robinson

Je zal zijn kop ongetwijfeld al een keer langs hebben zien komen. Je kunt Boris kennen van één van zijn viral-video’s bij LifeHunters tv, maar sinds kort ook van ‘The Road to Robinson’. Dit is een internet spin-off van het RTL programma ‘Expeditie Robinson’.

In deze spin-off gaan vier bekende YouTubers en twee prijswinnaars de strijd aan met elkaar. De zes kandidaten worden verdeeld over twee teams en zijn gedropt in Manilla. Onderweg worden de deelnemers onderworpen aan proeven en strijden ze voor luxe, vervoer en de Robinson-munt. Ze hebben vijf dagen de tijd om de boot naar hét echte Robinson eiland te halen. Eenmaal aangekomen op het eiland, houden ze hun eigen expeditie om te overleven:

Toen ik voor het eerst hoorde van deze spin-off, dacht ik ‘gaat alles van televisie dan nu ook over naar het internet?’. Ik vroeg Boris zelf om tekst en uitleg:

Hoe was Road to Robinson voor jou?

“Nou, het begon met dat ik op Schiphol stond en geen idee had waar we naartoe gingen of met wie. Fucking bizar. Ik had ook bijna alleen een zwembroek en zo’n vies sporthanddoekje bij me, dus dat was wel ranzig voor tien dagen lang als je ook niet mag douchen.”

Wat is er zo anders ten opzichte van Expeditie Robinson?

“Dit is een soort van internetconcept. Het is een spin-off van de televisieserie. Dit was ook de weg ernaartoe, om het eiland te vinden waar de spelers van Expeditie Robinson op dat moment ook waren. Maar je merkt wel dat het de internetvariant is, dat zie je bijvoorbeeld aan de productie.”

Op internet ben je veel vrijer.

Waar merkte je dat aan?

“Om te beginnen hebben we zelf heel veel gevlogd. Daarnaast merk je dat we meer vrijheid krijgen om in te spelen op bepaalde situaties. We waren heel vrij en werden de hele tijd gevolgd, maar wij bepaalden hoe onze dag eruitzag en ook hoe de wedstrijden eruit zagen.”

Als wij op een koe of een buffel over de eindstreep hadden gewild, dan had dat gewoon gekund.

“Daarnaast is de productie van een televisieprogramma gewoon veel groter. Voor The Road to Robinson hadden wij een team van vijf mensen die achter de schermen werkten, bij Expeditie Robinson werken er 400 mensen achter de schermen mee.”

Er deden ook twee prijswinnaars mee aan Road to Robinson. Wat was het verschil tussen jullie, de YouTubers, en zij?

“Dat is het mooie van internet, je kunt je gewoon opgeven om mee te doen. Daar kwamen ook hele mooie dingen uit voort. Zij hebben gewoon totale schijt aan de camera en een heerlijk ongezouten mening”

Dat maakt het persoonlijker.

“Een ander verschil is dat je als kijker meteen kunt reageren op het programma, maar als maker kun je deze reacties ook gelijk zien. Er is dus minder afstand tussen jou en de kijker dan bij televisie. Het interessante hieraan is dat de kijker meer invloed heeft op het programma, door aan te geven wat ze wel en niet willen zien.”

Merk je dat er een verschuiving gaande is van televisie naar internet?

“Jazeker, de kids van nu zitten alleen nog maar op het internet en kijken amper televisie. ‘De ouders’ en ouder kijken nu nog veel televisie, maar ook dit gaat langzaam steeds meer naar on-demand etc. Maar ik denk vooral dat de jongens van 12 tot 18 jaar geen televisie meer kijken en keihard gaan op YouTube.”

Maar waarom is er dan een programma nodig als The Road to Robinson, speciaal voor de doelgroep van 12 tot 18 jaar oud?

“The Road to Robinson laat perfect zien dat de televisie een omslag maakt naar het succes op YouTube.”

Sommige YouTubers hebben namelijk meer views dan bepaalde programma’s op RTL en SBS.

“Ik zit nu al als 26-jarige voor een televisie die uitstaat en kijk YouTube en Snapchat alsof ik televisie kijk. Ik ben ervan overtuigd dat onze ouders en ooms en tantes dat over vijf jaar ook doen.”

Zal televisie dan uiteindelijk helemaal gaan verdwijnen en worden vervangen door YouTube etc.?

“Het zal er nog wel 40 tot 50 jaar duren, maar daarna zal het wel uitsterven denk ik. Dingen als het journaal en sport wil je niet kijken met meldingen van Facebook en Instagram tussendoor, dus alleen daarvoor kijk ik nog wel televisie.”

Wat vind je van deze ontwikkeling?

“Ik ben iemand van de dingen accepteren waar je toch geen invloed op hebt. Toch vind ik het wel apart dat iemand als Enzo Knol het zo ver schopt. Want waarom is Nederland in de ban van een jongen die zichzelf filmt terwijl hij een zak Doritos chips koopt? En ik begin wel te merken dat veel jongeren alleen nog maar debiele televisie willen zien.”

Lees ook: Deze mega bedragen verdienen de bekendste YouTubers van Nederland

Maar waarom werkt het dan volgens jou?

“Omdat bijvoorbeeld Enzo Knol het gezicht van de polder is en mensen dat graag willen zien. Hij is een soort digitale vriend voor ze. Hij blijft bescheiden en normaal en dus zien kids hem als iemand met wie ze zichzelf kunnen identificeren.”

Maar wil je slagen op YouTube, dan moet je gewoon ballen tonen, op je bek durven gaan en vooral blijven vernieuwen.

“Ik heb wel echt respect voor hem hoor.”

Nieuwsgierig geworden naar The Road to Robinson? Bekijk hieronder de eerste aflevering. Elke dinsdag en donderdag om 21:00 uur verschijnt hier een nieuwe aflevering.

Wil jij ook een YouTube-kanaal opstarten, bijvoorbeeld om te gaan vloggen? Woensdag 7 september organiseren wij de workshop: Zo word jij een succesvolle YouTuber! Klik hier voor meer info & om je gratis aan te melden.

Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.