Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

Harambe de gorilla, de meme van de zomer, is om deze reden koning van het internet

Foto: Reddit
     Harambe de gorilla, de meme van de zomer, is om deze reden koning van het internet
Like Ondertussen.nl

Bijna drie maanden geleden kwam er een tragisch einde aan het majestueuze leven van Harambe de gorilla. Op 28 mei viel een vierjarige knul in de gracht bij de gorilla’s van de Cincinnati Zoo. Harambe greep de jongen aan zijn been en sleepte hem mee. Hierna schoten de medewerkers de gorilla dood omdat ze vreesden voor het kinds leven. Maar ook al is Harambe dood, hij leeft voort in ons hart. En op het internet.

Want Harambe is al tijden de grootste en meest legendarische meme. Sommigen noemen het ‘de meme van de zomer’. Hij is van zomaar een dierentuin-gorilla veranderd in een internet-superheld, een legende. Mensen die hem ‘zomaar een gorilla noemen’, krijgen scheldwoorden en een ongekende razernij over zich heen. Ja, ook van mij want ik mis hem. Harambe is enorm geworden met bijvoorbeeld ontzettend populaire pagina’s op discussiesite Reddit. Er is een petitie om een beeld van hem voor het Witte Huis te zetten, een petitie om hem in een Pokémon te veranderen en sommigen willen hem zelfs op het 50 dollar biljet knallen.

Maar hoe kan zoiets zo groot zijn en belangrijker: wat zit er achter? Want Harambe is meer dan zomaar een meme en zeker meer dan zomaar een gorilla. Kijk naar de God zelve:

Foto: Cincinatti Zoo
Foto: Cincinatti Zoo

Het begin van een legende

Als we willen begrijpen wat Harambe betekent, moeten we eerst kijken naar waar het vandaan komt. Nadat Harambe gedood werd, ontstond er natuurlijk een flinke discussie. Was het de goede keuze om de gorilla dood te schieten of is het arme beest vermoord? Online was er veel woede over het voorval. Zo werden de ouders van het kind bekritiseerd voor het feit dat ze het kind überhaupt bij de gorilla’s lieten komen. Deze discussie bracht Harambe flink in de spotlight. Posts op Reddit werden in minuten gevuld, op Twitter gingen hashtags als #JusticeForHarambe en #RIPHarambe hartstikke viral en een petitie om de ouders verantwoordelijk te stellen kreeg meer dan 338.000 handtekeningen in 48 uur en zit inmiddels over de half miljoen.

– Volg je ons eigenlijk al op FacebookSnapchat en Instagram? – 

Door de spotlight werd Harambe snel opgepikt door Weird Twitter en Black Twitter. Vooral Black Twitter heeft deze meme echt tot ongekende hoogtes gebracht. De subgroep en sociale movement van Twittergebruikers is wel vaker de bron van goede memes. Onlangs is de tekenfilm uit de jaren 90 Arthur weer helemaal terug, en dan vooral de gebalde vuist.

Maar het is nooit slechts om een gorilla gegaan

Black Twitter nam Harambe keihard over. In de week dat Harambe overleed, kwamen namelijk zo’n 1.000 immigranten om het leven die de Middellandse Zee probeerden over te steken. De toch wel redelijk overdreven reactie op Harambe’s dood, en niet op deze tragedie, werd nogal belachelijk gemaakt op Black Twitter door flink te overdrijven met Harambe. Het was een beetje een sociaal commentaar op hoe we wel ontzettend gebroken zijn door het overlijden van een gorilla, maar wanneer er echt iets gebeurt, zijn we nergens te bekennen. Sommigen noemen het zelfs racistisch omdat we blijkbaar meer om een aap geven dan om de moeder of het kind, die allebei zwart zijn.

In de weken die erop volgden, explodeerde Harambe’s nalatenschap en werd Harambe aan allerlei andere dingen gelinkt. Zo hebben we gezien dat in 2016 ontzettend veel bekende mensen zijn overleden. Deze negativiteit zie je veel in de media die altijd wel aan rouwen lijken. De luchtigheid en hilariteit van Harambe hier tussenin zorgt toch voor een soort uitlaatklep voor dit verdriet. Aan de andere kant wordt door Harambe te blijven herdenken de mainstream media belachelijk gemaakt omdat ze altijd maar overgaan van onderwerp naar onderwerp. Dit is iets wat veel mensen niet prettig vinden, denk bijvoorbeeld aan hoe de Syrische burgeroorlog telkens wegvalt uit het nieuws, vooral omdat er zoveel gebeurt.

Memes zijn het leven van het internet

Een echt goede meme is een combinatie van twee dingen: plezier en een vorm van sociaal commentaar. Dit zie je heel goed in de Harambe meme, en dat is dan ook de reden dat zelfs bijna drie maanden later het nog zo leeft. De Harambe meme leeft op het commentaar dat het heeft op moderne- en social media. Het mooie aan de Harambe meme is, wat je ook goed ziet in bijvoorbeeld deze discussie op Metafilter, dat je het van twee kanten kan bekijken: is het nou oprecht of ben je nou gewoon aan het kloten. Überhaupt dat je het van twee kanten kan bekijken is natuurlijk ongekend.

Het beste voorbeeld is de slogan #DicksOutForHarambe. Dicks Out is hilarisch en een goed commentaar op de overdrevenheid van het verdriet dat we elke keer voelen als een bekend persoon komt te overlijden. Daarnaast blijft het bij de originele bron: Harambe herdenken.

Het is een meme op meerdere lagen, en hoe knullig dat ook klinkt, laat het wel zien hoe we als mensen op een grappige manier commentaar kunnen geven op onze samenleving met een relatief nieuw medium, het internet. Harambe is het beste voorbeeld en daarom blijft het nog voortleven. Net als de gedachte aan onze grote held. Dus spot me sowieso de volgende keer in dit shirt.

Foto: Barstoolsports.com
Foto: Barstoolsports.com

Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.